Rond de feestdagen verkoopt de bakker vaak pasteibakjes. In de supermarkt zijn ze het hele jaar door te vinden. Ik ken ze vooral van vroeger uit het kerstpakket dat mijn vader mee kreeg van zijn werk. Maar heb je weleens zelf zo’n bakje gemaakt?
Heb je de tijd en hou je van fröbelen met eten, ga dan aan de slag met dit recept. Een vers pasteitje is namelijk heerlijk en ook niet super moeilijk. En de ragout moet je natuurlijk altijd zelf maken!
Wat heb je nodig?
- Bakplaat met bakpapier
- Ronde uitsteekringen 7 en 4 cm
- Kwastje
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (of 8 losse plakjes)
- 1 geklutst ei (om te bestrijken)
- Eventueel een beetje bloem
Hoe maak je de pasteibakjes
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Rol het deeg uit en druk met de grote uitsteekvorm 15 rondjes er uit.
Laat er 4 heel en druk bij de andere 11 met de kleine ronde vorm cirkels uit het midden. - Leg de 4 hele rondjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bestrijk deze met een beetje van het eimengsel.
- Prik er met een vork wat gaatjes in het onderste rondje.
- Leg dan een laag cirkelranden er op en bestrijk weer met ei.
- Herhaal dit nog 2 keer, zo ontstaan er drie lagen.
- Als je een laatste cirkel te kort komt snijd je deze handmatig uit het deeg.
- Leg de kleine rondjes (dat worden de dekseltjes) op de bakplaat en bestrijk alles nogmaals met ei.
- Bak de pasteibakjes in 20 tot 25 minuten goudbruin.*
* Let op: bij bladerdeeg moet je de oven dicht laten gedurende de hele baktijd.
Meer weten?
De video van de website ‘Leuke Recepten’ is erg goed gemaakt en handig om te bekijken voordat je gaat beginnen. Bekijk deze video.