De quiche staat bij Dames de jong veel op het menu. Bij de cateringopdrachten voor kleine gezelschappen maak ik ze in alle soorten en maten. Ik maak altijd mijn eigen deeg. Krokant en niet al te vet. Wil jij weten hoe dat moet, bekijk dan het recept en ga aan de slag.
Dit recept is voor twee quiches met een doornede van 28 cm. Maak je één quiche dan kun je de helft van je deeg invriezen en later gebruiken.
Blind bakken
Ik bak het deeg altijd voor, blindbakken noemen ze dat. Je weet dan zeker dat de bodem door de vulling niet te nat wordt en ook goed gaar kan worden. Ik knip eerst een bakpapier in een rondje. Dat leg ik op het deeg en daar bovenop doe ik warmtekorrels. Heb je die korrels niet dan kun je ook niet gekookte rijst gebruiken. Na tien minuten bakken haal ik de quichevorm weer uit de oven en verwijder ik het bakpapier met de korrels en leg die in een kom om af te koelen.
Een super tip
En dan de gouden tip: als de quiche net voorgebakken is en je haalt de korrels of de rijst eraf, smeer dan met een kwastje een laagje eigeel over de nog hete bodem. Dit is een soort coating en dit zorgt ervoor dat je natte vulling niet door het deeg heen komt. Het maakt je bodem nog krokanter.
Ingrediënten
300 gram bloem
75 gram boter
75 gram magere kwark
Snufje zout
1 eetlepel mosterd
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 ei
2-3 eetlepels koud water
Bereiding
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneedt grondig. (heb je een de keukenmachine, gebruik dan de deeghaak)
- Bedek het deeg met plastic en laat het een uur afkoelen in de koelkast.
- Rol het deeg uit.
- Vet de bakvorm in met boter of gebruik een bakspray
- Bak het deeg voor met bakkorrels (of droge rijst) 10 minuten in de oven op 190 graden (hetelucht: 180 graden)
- Haal de quiche uit de oven en verwijder de rijst of de korrels en het bakpapier.
- Smeer nu snel een laagje eigeel met een kwastje over de hete bodem.
- Doe de vulling in de quichevorm.
- De quiche moet nu nog 20 minuten bakken op 175 graden (hetelucht: 165 graden)