Ik heb veel kookboeken en ik pluk er van alles uit. Maar er zijn maar weinig perfecte recepten. Meestal kook ik door een combinatie van recepten te gebruiken en daar zelf nog van alles aan toe te voegen. Dit recept kreeg ik van Jantien, de vormgever van de Dames de Jong huisstijl. En het was een gouden tip.
Want wat is dit recept goed. Alles zit er in. Het zoet van de Bataat, het zure van de zuurkool, het romige van de kokosmelk en het pittige van het pepertje. Daarnaast zit dit gerecht boordevol kruiden. En wat dan ook heel fijn is: het is superfood. Je hebt er heel veel aan en je komt er niet van aan.
Recept: Zoete aardappelcurry met zuurkool en linzen.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 150 gram linzen
- 2 zoete aardappelen
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- twee theelepels vers geraspte gember
- 1 rode chilipeper
- Een snufje peper en zeezout
- 1/2 winterpeen
- een bakje tomatenpulp
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels gekneusde komijnzaad
- 200 ml kokosmelk
- limoen
- 3 eetlepels voorgegaarde zuurkool
- Verse koriander
- kokosolie
Hoe maak je het?
- Spoel de linzen af en laat ze een uur weken.
- Schil de zoete aardappel en maak halve schijfjes.
- Snipper de rode ui, snij de knoflook , rasp de gember, haal de zaadlijsten uit de peper en maak superkleine stukjes en kneus de komijnzaad in de vijzel.
- Snijd de winterpeen in heel dunne schijfjes.
- Verhit de kokosolie in de pan.
- Fruit de ui, knoflook, peper en de kruiden eventjes in de pan.
- Voeg de aardappel en de winterpeen toe.
- Doe de tomatenpulp en de kokosmelk er na een minuut bij.
- Laat het geheel 30 minuten pruttelen op een laag vuur met de deksel op de pan.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout en knijp een halve limoen over het gerecht uit.
- Serveer in een diep bord waar wat afgekoelde zuurkool in ligt.
- Strooi er wat koriander over
Zelf doe ik ook nog wat zure room met limoen en peper erbij. Gewoon omdat het zo lekker erbij smaakt.