Net voor of na de vakantie, ga ik qua eten even op de rem. Alle maaltijden zijn dan zoveel mogelijk koolhydraatarm en ik stop met borrelhapjes en wijntjes. Dit klinkt heel ongezellig, maar dat valt reuze mee. Er zijn namelijk ontzettend veel heerlijke recepten boordevol groenten en kruiden. En er is ook steeds meer te koop in de supermarkt.
Eten zonder koolhydraten houdt in dat je geen ongezonde, snelle koolhydraten meer eet. Als je te veel koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel in korte tijd, waardoor je lichaam veel insuline aanmaakt. Als ik het een tijd lang kan volhouden dan voel ik mij ook beter en fitter. Maar misschien komt dat ook wel omdat ik het wijntje laat staan.
Lasagne zonder pasta
Een voorbeeld van een koolhydraatarm gerecht waar ik gek op ben, is de ‘lasagne zonder pastavellen’. De koolhydraatarme melanzane alla parmigiana is een Italiaans gerecht met laagjes van aubergine met kaas en tomatensaus uit de oven. Als alternatief voor de pasta gril ik dan dus gesneden plakken aubergine en courgette in de oven. Zo krijg je een rijk groentegerecht dat super smaakt. Het gerecht hoeft ook minder lang in de oven dan lasagne. Dat scheelt weer tijd.
Pasta anders
Tegenwoordig heb je veel alternatieven voor de witte pasta. De volkoren variant en pasta gemaakt van linzen of kikkererwten maar daar zitten nog steeds veel koolhydraten in. Het is vaak wel gezonder, maar het helpt niet heel veel als je koolhydraatarm wilt eten. Je kunt dan beter gewoon wat minder eten en je eten afwegen. Wat wel goed kan zijn slierten van courgette gebruiken als alternatief of de rijst vervangen voor bloemkool.
Kookboeken
Ik heb ook mooie kookboeken vol met maaltijden boordevol groenten en kruiden. Het nieuwe boek van de Israelische kok Ottolengi ‘Flavour’ staat er vol mee. En ook mijn favoriete kok en grote inspiratie Jamie Oliver heeft een geweldig kookboek met ‘Superfoods’ uitgebracht. Genoeg te koken dus!