Smaak en smaakmakers

Smaken verschillen en veranderen

De smaak van iets wat je heel lekker vindt. Of van iets wat je vroeger vaak at. Als je je ogen sluit, komt het waarschijnlijk al terug. En soms als je alleen al naar je favoriete gerecht kijkt, loopt het water al in je mond.

Smaak en smaakmakers

De smaak van iets wat je heel lekker vindt. Of van iets wat je vroeger vaak at. Als je je ogen sluit, komt het waarschijnlijk al terug. En soms als je alleen al naar je favoriete gerecht kijkt, loopt het water al in je mond. Maar wat nou als je smaak verloren gaat of ineens sterk veranderd? Door bijvoorbeeld een ziekte of de behandeling ervan. Op een donderdag in juni mocht ik mee met een groep patiënten van het Erasmus MC naar een workshop over smaak en smaakmakers in het Novotel in Rotterdam.

De middag begon met een uitleg over gezonde voeding. De aanwezige gasten kregen de ruimte en  de tijd om vragen te stellen en uit te leggen waar ze na een behandeling zoals een bestraling en een chemokuur last van bleven houden. Een droge mond omdat er niet voldoende speeksel meer wordt aangemaakt of een bijna totaal verlies aan smaak. En daar richtte de workshop van de kok van het Novotel zich op. Op de vragen: Wat zijn de goede smaakmakers? En hoe zorg je ervoor dat je weer iets proeft en eten echt lekker wordt?

Umami

In tientallen kleine bakjes stonden diverse kruidenmengsels klaar. En alle smaken waren vertegenwoordigd. Zoet, zuur, zout, bitter en Umami. Dat laatste ‘Umami’ komt van nature in veel etenswaren voor zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. De aanwezigen gasten konden vrij smakeloze, niet gekruide stukjes kip, pompoen, aardappels, rijst en kabeljauw opscheppen en dit voorzien van de verschillende kruidenmengsels. Om zo goed te kunnen inzoomen op wat smaakmakers met je eten doen.

Ontzettend leuk en leerzaam om eens zo met smaken bezig te zijn. En het is een prachtig idee dat al deze smaken uit de natuur komen en dat je zo kunt variëren. Het is fantastisch om te zien dat mensen soms sinds lange tijd weer smakelijk eten, omdat ze door de smaken echt uitgedaagd worden om hun maaltijd weer eens te proeven.  Het lijkt mij vreselijk om alleen maar met de structuur van je maaltijd bezig te zijn en te eten omdat het nou eenmaal moet.

Want dat ken ik niet. Ik lust eigenlijk alles en ik vind het heerlijk om eten op smaak te brengen en te blijven proeven totdat het is wat het voor mijn gevoel moet zijn. Na deze middag heb ik veel leuke ideeën opgedaan voor gerechten waar de smaken optimaal tot hun recht kunnen komen. Ik heb geleerd hoe ik zelf BBQ saus kan maken en hoe mijn Humus beter wordt of een keer echt gaat lukken 😉. Dat neem ik dan weer mee. Ik ga daarnaast ook op zoek naar Japanse Yuzusap. Want die smaak is geweldig!  En het weekend erna heb ik meteen ook een smeersel aan het assortiment toegevoegd. Een dip van gegrilde zoete paprika met een klein beetje zout en citroensap. Over smaakmakers gesproken!

Lees ook de blog over de start van Dames de Jong

Eén antwoord op “Smaak en smaakmakers”

Reacties zijn gesloten.