De groene uitdaging
Net als vorig jaar, ben ik actief aan de slag met het zelf verbouwen van groenten en kruiden. Voor een amateur best een lastige klus, maar wel een supermooie uitdaging. En nu, begin mei, groeit alles heel snel. Als ik ’s ochtends de kas in loop is het steeds een nieuwe gewaarwording. Door te lezen en van alles uit te proberen weet ik steeds meer en krijg ik zelfs een beetje groene vingers. Tijd om wat informatie te delen en anderen te inspireren ook aan de slag te gaan met een moestuin, want het is zo leuk en bijzonder.
Kruiden
Kruiden zijn misschien wel het meest dankbare wat je in je moestuin kunt verbouwen. Ik ben vorig seizoen begonnen met een kleine rozemarijn struik in de kas te zetten. Totaal niet nodig, want rozemarijn is beresterk en kan gewoon buiten staan. Maar wat een plant is dat! Het blijft maar groeien en zeker als je ‘m af en toe kortwiekt. Na verloop van tijd komen er prachtige bloemen aan. Die moeten er overigens wel afgeknipt worden, want anders verliest het kruid z’n smaak.
Naast de rozemarijn staat de oregano. Een andere naam daarvoor is Marjolein en misschien is dat ook wel de reden dat ik er zo van hou. Alle Italiaanse gerechten kunnen hier mee gepimpt worden in smaak. En ik hou ervan hoe mijn handen ruiken nadat ik er weer wat van afgeknipt heb. De oregano is overigens wel helemaal ten onder gegaan in de winter maar vanaf februari uit zichzelf weer helemaal tot leven gekomen. Zo ook de Maggi plant. Dat is er ook één die dolgraag verder groeit en bloeit. Kort houden dus en de stekjes weggeven. Ik kreeg vorig jaar een stekje van een buurtgenoot en ik ben er nu dus nog steeds heel blij mee. De takjes van de Maggi plant gebruik ik als bouillon in mijn soepen en meestal doe ik ook wat in de pan bij de rijst of de pasta voor de smaak. Ik hoef dan niet al teveel zout te gebruiken en daar hou ik van.
Snijbiet en Andijvie
In de kas staat ook snijbiet en andijvie. En hoe dit nu groeit, is niet te geloven. De andijvie heb ik in de winter gezaaid en ik had er een hard hoofd in. Je staart af en toe is naar de aarde en denkt wat zijn die zaadjes aan het doen. Waarom lukt dit niet. En dan ineens is het april en groeit het als kool. In mei ga ik oogsten en komt het op het menu bij Dames de Jong. Ik heb vorig jaar al volop geëxperimenteerd met de voor mij toen nieuwe snijbiet. En met succes. Heerlijke zomerse stampotjes of een pasta met snijbiet. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept met pasta, snijbiet, pruimen en hazelnoten.

Zaaien en uitbreiden
Lang niet alles hoeft in de kas. Dat is de learning van vorig jaar. De tomaten hebben wel wat meer behoefte aan warmte en ook de wind is bij mij te krachtig om tomaten in de tuin te houden. En ook de citrusboompjes zijn uitstekend voor de kas. Maar vorig jaar heb ik ook courgettes geplant, met dank aan het buurjongetje die de plantjes thuis opgekweekt heeft. Al snel werd de courgetteplant een mega gevaarte met woeste zijtakken die overal heen willen en uiteindelijk enorm veel ruimte innemen. Teveel voor in de kas. Wel een hele zomer courgettes geoogst, want zo’n plant blijft maar groene jongens spugen. Echt ongelooflijk! Veel heb ik klein geoogst en gebruikt voor allerlei gerechten. Want klein zijn ze het allerlekkerst. En ook met de bloemen heb ik bijzondere hapjes gemaakt. Zo kun je ze vullen met kruiden en ricotta en vervolgens frituren. Een Italiaans culinair hoogtepuntje.

Inmiddels heb ik twee moestuinbakken in mijn tuin gezet. Deze week ga ik daar zaaien. En de courgette krijgt daar dit jaar ook een plek. Dan kan die lekker wild groeien 😉

