Voeding, het heeft al jarenlang mijn interesse. Wat is gezond? Hoe blijf je slank? En wat is nou echt lekker. Ik ben er inmiddels voor mijzelf wel uit, dat is dan weer het mooie van ouder worden. Wat ontbrak was alleen een goed overzicht van alle wetenswaardigheden. En toen was daar ineens het mooie boek met alles over voeding en de vele diëten die ik bijna allemaal heb gevolgd op een rijtje met de nodige wetenschappelijke onderbouwing. Een aanrader. Dus ga het lezen: “Dit is geen dieetboek” van voedingsjournalist, Teun van der Keuken.
In het boek worden 7 diëten gevolgd en besproken. Het is heel grappig geschreven en zo herkenbaar. Zo heb ik ook heel lang weinig koolhydraten gegeten en liet ik steevast aardappels, brood en pasta weg uit de maaltijden. En na enkele weken ben je slanker, maar of ik mij nou echt beter voelde? En ook het blenderen van zoveel mogelijk groenten en dit dan opdrinken als maaltijd, heeft ook een tijdje bij mijn dagelijkse routines gehoord. En ik zie nog steeds ook collega’s met groene drap in een beker aankomen voor de lunch.
Uit de regio of zelfs uit mijn tuin
Inmiddels ben ik al weer drie jaar bezig in mijn kookstudio en ben ik vooral lekker en vers aan het koken en dan ook het liefst met producten uit de regio of zelfs uit mijn tuin. Dit heeft mijn kijk op eten totaal veranderd. Als je weet hoeveel moeite het kost en hoe bijzonder het is dat in je tuin een courgetteplantje tot een mooie bloem en courgette groeit en hoeveel tijd dit kost dan leer je het ook meer waarderen. En je gooit groenten zeker niet zomaar meer weg. En als een product heel goed is dan merk je dat je ook geen vette sausjes nodig hebt om iets lekker te maken.
Ik doe mijn best
In het boek lees je terug dat elk dieet ook wel voordelen heeft. Zelf heb ik uit meeste diëten wel iets meegenomen in mijn dagelijkse voedingspatroon. Zo eet ik nog steeds één keer per dag een maaltijd met minder koolhydraten. Eet ik vaak tussen 8 uur ’s avonds en 12:00 u. ’s ochtends niet en drink ik meestal alleen in het weekend een glaasje wijn of een biertje. Daarnaast probeer ik altijd niet teveel te eten en heeft mijn lichaam zich ook daarop aangepast.
In het boek komt ook naar voren dat je moet zorgen voor voldoende beweging. En…. na je veertigste moet je toch ook echt iets met krachttraining. Je verliest enorm aan spierkracht en hier is onderhoud nodig! Ik doe mijn best.
Een food feestje
Naast alle wetenswaardigheden over voeding en wat er nou precies in je maaltijd zit, staan er in het boek ook recepten. Hier ga ik zeker op de vrijdag een keer mee aan de slag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Tandoori-kipsalade of een pasta met de slierten van de courgette uit eigen tuin. Het gaat een food feestje worden de komende tijd. Geniet jij mee!