Blog: Kaiserschmarnn

Deze week staan er Oostenrijkse gerechten op het menu. Ik vind lang niet alles lekker in Oostenrijk. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van een Tiroler Knödel. Dat zijn van die zompige bonken pasta die dan in zo’n drapje drijven. En van die grote stukken vlees laat ik ook aan mij voorbij gaan. Maar kaiserschmarnn tussen de middag bij een hütte op de piste; dat sla ik niet over!

Maar hoe maak je eigenlijk die dikke stukjes pannenkoek? Wil je het weten? Dan volgt hier het recept. Ik heb het ook al een keer gemaakt tijdens de kooklessen voor kinderen. En geloof me: het is succes verzekerd.

Recept: Kaiserschmarnn

De Oostenrijkse variant op de pannenkoek is veel luchtiger door de toevoeging van stijf geklopte eiwitten. In de alpen eten ze het met een gelei van blauwe bosbessen, maar thuis in de kookstudio maak ik het met verse warme appelcompote.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 8 eieren
  • 250 ml melk
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 1 sinaasappel om te raspen
  • 2 mespuntjes zout
  • 250 gram bloem
  • 200 gram rozijnen
  • 1 eetlepel boter
  • eetlepel poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Week de rozijnen 30 minuten in het warme water.
  • Splits de eieren en zet het eiwit apart in de koelkast.
  • Meng de eidooiers met de bloem, water, vanillesuiker en zout in een kom tot een beslag.
  • Voeg de rasp van een  ½ sinaasappel toe.
  • Klop de eiwitten stijf in een kom, totdat ze pieken vormen.
  • Schep daarna luchtig door het beslag heen.
  • Pak een grote koekenpan met antiaanbaklaag en smelt hier een klontje boter in. Zet op medium vuur en schenk het beslag erin.
  • Knijp de rozijnen uit, dep wat af met keukenrol en strooi gelijkmatig over het beslag.
  • Bak de pannenkoek.
  • Halverwege draai je ‘m even om en de pannenkoek mag stuk 😉
  • Als de pannenkoek gaar is, haal je ‘m uit de pan en scheur je ‘m in stukken met bijvoorbeeld 2 vorken.
  • Doe een nieuw klontje boter in de pan en strooi de kristalsuiker gelijkmatig in de pan.
  • Laat dit een minuut karamelliseren en leg de stukken terug in de pan.
  • Na ongeveer 5 minuten hebben ze een krokant, gekarameliseerd laagje.
  • Pas op dat ze niet aanbranden!
  • Serveer de Kaiserschmarrn en strooi er royaal poedersuiker overheen.