Steeds opnieuw bedenken wat je wilt eten. Zorgen dat je de kinderen iets voorschotelt waar ze wat aan hebben en … wat ze ook opeten. Nieuwe gerechten uitproberen en op zoek gaan naar dat ene ingrediënt dat nergens verkrijgbaar is. Koken is soms nog best een uitdaging. Maar als je de smaak te pakken hebt, ga je de lol ervan in zien. Lees deze blog en hopelijk trek je daarna snel het schort aan.
Want koken is vooral ook een fantastische bezigheid die loont. Aandacht voor koken is aandacht voor jezelf en voor je gezondheid. Even uit je drukke dag ontvluchten en bezig zijn met je zintuigen. Dus even ruiken, proeven en kijken naar wat je aan het maken bent. En er is zoveel leuks om uit te proberen. En ook al mislukt het, de smaak is vaak best lekker. En hoe meer er mislukt hoe beter beslagen ten ijs je de volgende keer een nieuwe poging doet.
Culinaire uitdagingen
Kan ik dat ook maken? Dat is een vraag die ik mijzelf van jongs af aan al stel. Ik heb dat vooral met eten dat er moeilijk uit ziet. Denk aan een broodje Bapao, een pasteibakje, het bladerdeeg zelf, Lavacakjes waar het lekkers als een golf op je af komt en het vullen van een courgettebloem. Er zijn zoveel mooie uitdagingen in de keuken!
Broodje Bapao
Laat ik er eentje uitpikken: een broodje Bapao. Zo’n spierwit, zacht en een beetje klef broodje met een vaak niet zo geweldige vulling van kip of rundvlees. Het ziet er zo bijzonder uit. En ik vraag mij dan meteen af hoe je die vulling erin krijgt zonder dat het gaat lekken. En ik denk: stel dat je de vulling zelf kan maken met echt goed vlees en oosterse kruiden. Dat zou toch fantastisch zijn. En uit ervaring weet ik: dat is het ook!
Zo ging ik een aantal jaar geleden de uitdaging aan. En wat bleek: het is hartstikke leuk om te doen. Het deeg is net wat zachter door de speciale Tapiocameel en het broodje moet je gaar stomen. De vulling kan je natuurlijk helemaal naar wens maken. Zo heet en kruidig als je wilt. Lekker het vlees smoren met gember, een sjalotje en Ketjap. Of een vegetarische variant maken met de steeltjes van de peterselie, sambal en zwarte bonen. Je kunt eindeloos variëren.
Blijven oefenen
Ik geef toe dat ik een paar keer heb moeten oefenen voordat ik het ideale broodje Bapao had en ik vind het moeilijk om ze wat kleiner te maken. Dan wordt het helemaal een gedoe met die vulling. Maar elke poging was wel geslaagd en het eindresultaat kon thuis steeds op de nodige waardering rekenen. Ik blijf oefenen en misschien zet ik het wel een keer op het menu voor de vrijdag in de kookstudio.