Na het zien van de instructie voor het maken van gekonfijte kip bij 24 kitchen ben ik nieuwsgierig geworden naar hoe het proces van konfijten nou eigenlijk werkt. De kip werd zo mals en viel uit elkaar als je de vork erin prikte. Precies zoals ik het wil eigenlijk. Tijd voor een klein onderzoekje.
Bij konfijten denk ik altijd aan fruit dat je inmaakt met suiker. Maar er kan zoveel meer! Konfijten is een methode van heel rustig en lang garen op een lage temperatuur. Dus dat kan met heel veel etenswaren. En het langzaam garen van vlees daar ben ik wel heel bekend mee. Dat komt altijd de smaak en de structuur ten goede.
Gekonfijte kip
Terug naar de kip. Het konfijten van vlees komt van de Fransen. Zij konfijten eendenbout: Confit de Canard. Een klassiek Frans gerecht. Zij garen de eendenbout met ganzen- of eendenvet. Door het langzaam in dit vet te laten garen wordt het vlees heel mals. Na het garen, kun je het ook heel lang bewaren als je het goed conserveert. In de Franse supermarkt kun je bijvoorbeeld de eendenbouten in blik kopen. Je hoeft het dan alleen nog maar even kort aan te bakken en klaar. Dus ga je naar Frankrijk en vind je dit lekker, neem dan wat blikken mee. En… lever er ook één af bij mij in de kookstudio 😉