Pizza op de BBQ

of in de oven, maar wel handmade!

Gezellig om te doen met de kinderen en lekker om te eten:  zelf pizza maken. En helemaal niet moeilijk of tijdrovend. Dus gewoon beginnen, zou ik zeggen!

Maak je deeg vers

In de kookstudio ga ik met de kinderen tijdens een kinderfeestje of kookles vaker aan de slag met het maken van pizza’s. Het is namelijk zo leuk om te doen en je kunt eindeloos variëren in smaken en toppings. En het vers maken van deeg is ook appeltje eitje en de kinderen kunnen om de beurt kneden. Met maar een paar eenvoudige ingrediënten kun je al aan de slag. In het pizzadeeg zit namelijk alleen maar water, gist, bloem en olijfolie. (Voor 3 grote pizza’s)

Ingrediënten voor 3 grote pizza’s

  • 500 gram bloem ( het liefst een zachte fijngemalen bloem ‘type oo’,  maar dat hoeft niet)
  • 7 gram gedroogde gist
  • twee eetlepels olijfolie
  • 300 ml lauwwarm water
  • snufje suiker
  • snufje zout
Dames de Jong

Rust red je

Stap 1: Begin bij de gist. Pak een bakje en doe 25 ml van het lauwwarme water, de gist en de suiker bij elkaar. Laat dit mengsel 10 minuten staan, totdat het wat gaat schuimen.  Geloof mij,  bijna alles wat je even laat rusten, wordt beter.

Stap 2: Doe de bloem, de gist en het water bij elkaar en kneed dit minimaal 10 minuten. Een keukenmachine is wel handig, maar het deeg ouderwets met de handen kneden is ook wel een leuk en meditatief werkje.

Stap 3: Laat het deeg minimaal een uur staan met een natte theedoek erover heen. Het deeg moet natuurlijk niet uitdrogen!

Tijd voor de saus

Het deeg  en het betere kneedwerk zit erop. Tijd om de saus te maken. Dit kun je op heel veel manieren doen. Hier mijn versie en je hebt hiervoor nodig:

  • Een bakje verse tomatenpulp (staat vaak bij de groenten in de supermarkt)
  • Een sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • Een paar druppeltjes hete Piri Piri saus
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Een pakje tomatensaus (Soffrito)
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • een snufje zout en peper

Stap 1 Fruit de gesnipperde ui en de knoflook in wat olijfolie met de piri piri saus.
Stap 2: Doe de tomatenpuree erbij en fruit mee (het bittere gaat er dan vanaf).
Stap 3: Doe de kruiden erbij en vervolgens de tomatenpulp en de tomatensaus.

Laat de saus mooi indikken

Laat het geheel zolang mogelijk op staan op een laag pitje. Echt hoe langer hoe beter en hoe mooier de saus ook indikt.

Op de BBQ of in de oven?

In de oven bak je pizza’s op de heteluchtstand op 220 graden in tien tot twaalf minuten gaar. De pizza’s kunnen ook op de betere BBQ’s gebakken worden. Wel heb je dan een pizzasteen nodig en moet je de BBQ goed voorverwarmen tot wel 300 graden en de steen moet ook goed heet zijn. De pizza bak je dan in een paar minuten krokant. Als je briketten i.p.v. houtskool gebruikt dan moeten de pizza’s een paar minuten langer op de steen liggen.

Buon Appetito!