Het jaar 2021 is van start gegaan. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar wij zitten uiteraard veel binnen. Ik heb weinig tijd voor mijzelf en het is een beetje alle ballen hoog houden. Gelukkig kan ik in de middag wel recepten uitwerken als ik mijn computer weer heb afgepakt van één van de Dames de Jong. En in het weekend probeer ik vooral veel recepten uit en kan ik los met de oven.
Het is in deze tijd heel belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. En goede voeding is wat mij betreft het recept voor een beter humeur en een gezonder lijf. Gelukkig groeien er ook in de winter veel vitaminerijke groenten. Als je een rondje gaat fietsen door de Hoeksche waard zie je het al op het land: de mooie stammetjes met daaraan spruiten of de velden vol bladkool en boerenkool. Ook de volkstuinen in de buurt staan er vol mee.
Vorst er overheen
Van boerenkool en spruitjes weten we dat de smaak pas echt goed is als er op het veld “een nacht vorst overheen is gegaan”, omdat de koude temperaturen ervoor zorgen dat de groenten extra suikers aanmaken. De oogst begint dan ook vaak pas na de eerste nachtvorst. En dat komt nu goed uit!
Leuk weetje
Ga het vooral kopen en eten, want dit zijn groenten met ontzettend veel ijzer, foliumzuur en vitamines. En heel bijzonder: in spruitjes zit 3,5 keer meer vitamine c dan in een sinaasappel. En er kan zoveel meer met spruitjes. In plaats van ze veel te gaar te koken kun je ze doormidden snijden en stoven met een beetje bouillon, crème fraîche en spekjes of als je vegetarisch bent met pijnboompitjes.
Quiche met spruitjes
Voor de vrijdag heb ik een aantal keer een quiche gemaakt met spruitjes. En zelfs de mensen die niet zo dol zijn op spruitjes waren om. Wil jij een keer aan de slag? Bekijk dan het recept. Binnenkort zal je de quiche ook weer op het menu treffen.
Ingrediënten
- 4 tot 5 plakjes deeg voor hartige taart
- 350 gram spruitjes
- 50 gram pecannoten
- 100 gram spekjes of champignons
- 1 rode ui
- 200 gram crème fraîche
- 4 eieren
- 200 gram zachte geitenkaas
- peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een ingevette quichevorm klaar. Maak indien nodig de spruitjes schoon en kook deze acht minuten voor.
Laat de spruitjes goed uitlekken in een vergiet.
Snijd de rode ui in dunne ringen en bak ze samen met de spekjes of champignons in de koekenpan.
Doe ook de pecannoten er kort bij en breng het geheel als laatste op smaak met peper en zout.
Klop de eieren met de crème fraîche luchtig.
Leg de bladerdeegvellen tegen elkaar aan en bekleedt de ingevette bakvorm.
Doe de afgekoelde inhoud in de vorm en giet het room- eiermengsel erbij.
Bestrooi de quiche met de stukjes geitenkaas.
Heb je deeg dat over de vorm heen hangt, vouw dit dan terug over de quiche heen.
Bak de quiche in 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (heteluchtoven: 180 graden)