Een mooi gerecht met lamsschouder, pruimen en sesamzaadjes, kippendij met olijven en ingelegde citroen of een vegetarische variant met aubergine en amandelen. Afgelopen week kwamen er heerlijke stoofgerechten voorbij tijdens de workshop Arabisch koken.
De Tajine van zolder
En allemaal bereid in zo’n prachtige Tajine. Laat ik die thuis en dus in de kookstudio nou ook hebben. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat dit fijn stukje aardewerk plaats heeft gemaakt voor de slowcooker. Ook een handige pan. Maar na de workshop Arabisch gaat mijn mooie Tajine weer van de zolder terug op het fornuis. Want zeker in de winter en zo rond de kerstdagen is dit natuurlijk het sfeervolle en ideale attribuut in de keuken.
Lamsschotel met pruimen
Mijn favoriete gerecht van de workshop was toch wel een Tajine vol met stukjes van de lamsschouder, gedroogde pruimen, sesamzaadjes en heerlijke kruiden als gember en komijn. Naast de pruimen geven ook honing en een klein beetje suiker het gerecht de zoetigheid, die zo goed combineert met lamsvlees. En natuurlijk mag de ui niet ontbreken in een stoofgerecht.
Kan ook vegetarisch!
Omdat ik toch zeker een paar dagen in de week graag vegetarisch eet, heb ik ook meteen gekeken naar de alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van aubergine met bleekselderij en kruiden als kaneel, komijn en korianderzaad. Echt een heerlijk alternatief voor vlees. En aubergine die lang gaart in een mooi kruidenmengsel is echt verrukkelijk.
De gouden tip
Na het volgen van een workshop is er meestal wel iets wat ik direct ook ga doen. De gouden tip, zeg maar. Voor mij was dit nu iets heel geks wat ik echt niet wist. In de stoofschotel ging ook peterselie. Meestal bestrooi je de blaadjes van dit kruid als laatste over het gerecht. Dat was nu ook zo alleen werden de steeltjes heel fijn gesneden en direct ook al gebruikt tijdens de eerste stap: het garen van de uien, gedroogde kruiden en de pepers in de Tajine. Dit deed heel veel met de smaak van het gerecht en je gebruikt alles van het kruidenplantje en daar hou ik van!
Laatste plekken workshop kerstdiner